Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2012 17:10 - Домашно насилие - социалното зло
Автор: mimimariani19 Категория: Други   
Прочетен: 1959 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               
 
 За много от нас, насилието в семейството е епифеномен, който се ограничава като случайни случаи на насилие без последствия или, който възниква в екстремни ситуации. Въпреки това, безбройните жалби от жертвите и научните изследвания ни показват, че то може да приема различни форми и засяга много жени от всички социални класи на обществото. Далеч от предразсъдъците, ето един научен доклад върху въпроса, основан на данни от европейски страни.
 Докладът Енрион
 По молба на френския държавен секретар по въпросите на здравето и хората с увреждания, една група експерти начело с професор Рожер Енрион, изготвя доклад по въпроса за домашното насилие. Въпреки че е публикуван 2001 година, докладът е актуален и днес и заслужава второ четене.
 Мисията на тези експерти е да преброи и да анализира съществуващите данни относно насилието срещу жените, да оцени последиците му върху жертвите - психически и физически, както и да даде предложения за подобряване на информираността и обучението на медиците по този проблем, което да улесни бързите и ефикасни действия, с които да помогнат в такива случаи. В действителност това изследване служи като отправна точка за много от  действията на правителството, частни и неправителствени организации във Франция, Белгия и други европейски страни.
 Мрачната статистика днес е, че всяка пета жена в Европа е била малтретирана от партньора си, най-малко един път през живота си. Само 4% от европейците, никога не са чували да се говори за домашно насилие срещу жените. 62% от населението смята, че  агресията в семейството е неприемлива, при каквито и да е обстоятелства, 94% - смятат, че насилника трябва да бъде изправен пред съда, но...само 1 от 20 жертви подава сигнал в полицията. В Белгия, всяка година се отварят около 3700 досиета свързани с актове на насилие. Във Франция на всеки 3 дена умира една жена, убита от своя партньор. Според данните, 13000 жени годишно са убити в Русия, от съпруга си или мъжа, с който живеят... в България, всяка пета българка е била малтретирана в семейството си.
  В много страни, това насилие все още се разглежда като личен, частен въпрос, който си остава само в семейството, без да става чуждо достояние. Но правилната оценка на това явление е, че то е проблем на държавата и обществото.
  Социалното зло
 Колко от нас не познават жена от своето обкръжение, стара или млада, бедна или не, която често има синини по лицето или ръцете и изтъква като причина за своите наранявания своята непохватност, подхлъзване или нараняване по време на работа, и често след това ние разбираме, че нашата позната е подала молба за развод.
 Разглеждайки статистиките, в действителност домашното насилие може да се определи като социално зло. Дефиницията му по закон е"...всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство."
 Ако остане без контрол, това "социално зло" би могло да има неподозирани последици. Един такъв акт поставя жертвата в ситуация на психологически стрес и противоречие между любовта и омразата, съюза и раздялата, живота като двойка или самотата, съпругът и децата и т.н. Понякога към това се прибавят и социално-икономическите проблеми (здравословно състояние, административни проблеми,  загуба на доходи и др.) и това не прави вземането на решение по-лесно.
 Жертвата си поставя въпроса дали да остане и да продължи да търпи това насилие и този ежедневен стрес за да запази брака си, децата си и своето "благополучие" и понякога единствения си финансов ресурс (често насилникът не позволява на своята съпруга да работи и по този начин я държи в подчинение) или да поеме риска да остане на улицата без доходи, дом и сигурност.
 Домашното насилие е социален проблем, за който трябва да се говори, то не трябва да е табу. Фактор при борбата срещу това "социално зло" е именно съпричастността на обществото.
 Последиците...
 Най-честите физически наранявания върху жените подложени на насилие в семейството са контузии, натъртвания, охлузвания или счупвания, засегнати са най-вече лицето, главата, шията и крайниците. Освен това, според доклада на Енрион..." физическото насилие никога не е изолирано. То е съпроводено от обиди, заплахи и често предшества насилствен секс". Живота в страх, напрежение и тревожност би могъл да предизвика различни форми на психични заболявания: психосоматични, депресия, нарушения на съня и храненето и др.
 Децата също са жертви
Във близо 70% от случаите, тези актове на насилие са наблюдавани от децата, в 10% - при тях се наблюдават наранявания, сходни с тези на майката.
 Какво показват наблюденията на експертите?
 " Насилието, на което децата са свидетели, има същият ефект върху тях, както ако те самите са жертви. Те са податливи към възпроизвеждане на насилие, като единствен модел на комуникация, който те познават".
 В действителност, това е порочен кръг и поведението се пренася от поколение на поколение.
 Причините, или по-скоро поводите за насилие са наистина много. Много често жените стават жертви по време на бременността, когато мъжът не желае повече да е обвързан с тази жена или с децата си, когато има дете от предишен брак, с което той не се разбира, ревност, безработица и т.н.
Лицето на агресивният мъж
Мнозинството от агресорите са алкохолици (85 до 95%, според доклада на Енрион, но тази статистика спада до 54% до 12%, според други статистики). Става въпрос, най-вече за импулсивни и агресивни психопати или перверзници (15 до 25%) или мъже, които са били жертва на посегателство в детството.
Но ще познаем ли това лице? Явно - не! Насилника, може да е член на всяко общество и класа. Често поведението му остава скрито за хората извън семейството, но тогава остава въпроса: "Как да опазим себе си или околните?". Отговора може би е в обществения диалог, във волята за справяне с проблема и нетърпимостта към подобен вид поведение.
 Обществото - това сме ние! Проблемите на обществото, са проблеми на всеки един негов член и ние вс



Гласувай:
2



Предишен постинг

1. анонимен - В живота парвото е на по-силния и ...
09.09.2012 18:09
В живота парвото е на по-силния и дори подобаващо законодателство не може да го премахне.Да го понамали ,може със съдействието на обществото.Когато това общество е патриархално е на практика невъзможно.
цитирай
2. mimimariani19 - Все още не е осъзнат като проблем
09.09.2012 21:13
Моят опит показва, че хората, станали свидетели на такова поведение, често гледат на него като атракция. Чувала съм думи като: бушонирана, натупана, как си го е изпросила и т.н. А закона, незнам?! Интересувам се от темата отдавна и тези случаи, които аз познавам, жертвите въобще не са получили помощ от държавата. Пишат жалби, а насилника продължава да ги преследва и тормози...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimimariani19
Категория: Други
Прочетен: 9293
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031